Sunday, September 14, 2014

RESEPI DONUT MUDAH 20 BIJI

Holla..

Resepi donut mudah 20 biji hari ni. Tutorial resepi donut mudah 20 biji versi bergambar! 

Bersiaran dari swimming pool Awana Kijal Resort, Kijal, Kemaman petang ni, aktiviti petang sabtu menemani cik Nuraini attend swimming class. 

Resepi donut mudah 20 biji ni resepi daripada adik sue yang mengajar di Negeri Sembilan. Tak pasti la pulak  resepi donut mudah 20 biji ni asal dari Negeri Sembilan atau tak, tapi yang pasti, resepi donut mudah 20 biji ni sememangnya begitu mudah.

Resepi donut mudah 20 biji ini juga hanya mengambil masa yang sekejap untuk Dalam 30 minit la lebih kurang.

Resepi donut  mudah 20 biji ni sangat mudah dan sememangnya sangat rugi sekiranya tak cuba! 

Eh, sebelum kita buat donut, meh tonton video ni dulu.orang perempuan ni, memang serba boleh, bukan setakat buat donut je, macam-macm kerja boleh buat dalam satu masa. 

Kenapa Emak Yg Sibuk Jaga Anak Pun Mampu Buat Bisnes. from iReach HD on Vimeo.

Dah tengok video di atas? Lets start with our 'donut projek' dear friends..

Bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi donut mudah 20 biji. 

resepi donut mudah
Tepung gandum, minyak masak, marjerin & Mauripan
(gula & garam secukup rasa)

Cara - cara membuat donut mudah 20 biji.

resepi donut mudah
 1. Tiga (3) cawan tepung gandum, mix dalam besen kecil.
Sukatan ikut sukatan cawan teh tu tau. 

resepi donut mudah
3 cawan tepung gandum


resepi donut mudah
2. Masukkan 3 sudu marjerin/planta.

resepi donut mudah
3. Tambah 2 sudu minyak masak.

resepi donut mudah
4. Masukkan setengah (1/2) paket serbuk Mauripan
resepi donut mudah
5. Gula secukup rasa. 1-2 sudu sudah memandai.

resepi donut mudah
6. Garam secukup rasa. Jangan banyak sangat, nanti donut terlebih masin.

resepi donut mudah
7. Gaul kesemua campuran bahan adunan donut mudah tadi.  

resepi donut mudah
8. Masukkan air dan gaul sekata.

resepi donut mudah
9. Uli sehingga lembut adunan donut mudah tadi. 
Agak-agak la tahap kelembutan adunan tersebut. 

Jadikan adunan donut siap sebati seperti gambar di atas.

resepi donut mudah
10. Bentukkan adunan bulat-bulat kecik seperti gambar di atas.

resepi donut mudah
11. Tadaa..Biarkan adunan donut mudah naik sendiri (kembang)
Untuk 1 adunan resepi donut mudah 20 biji ni, jumlah donut yang dihasilkan lebih kurang dalam 20 biji.

Kalau saiz adunan donut bulat-bulat ni agak besar, dapat dalam beberapa belas je la donut tu.

resepi donut mudah
12. Yeay..adunan donut mudah dah kembang!

resepi donut mudah
13. Cucuk tengah-tengah adunan donut mudah untuk jadikan bentuk donut yang sebenar.

resepi donut mudah
14. Tadaa..siap dah adunan donut mudah ni menjadi bentuk donut.

Sedia untuk digoreng!

resepi donut mudah
15. Goreng donut pada api sederhana.


resepi donut mudah
16. Donut siap digoreng.

resepi donut
17. Donut siap untuk disalut dengan gula yang telah dikisar.

Kisar gula dalam 1/ 2 cawan

resepi donut
18. Salut donut yang dah digoreng dengan gula yang telah dikisar tadi.

resepi donut mudah
19. Siap dah donut menggunakan resepi donut mudah 20 biji.

Sangat mudah dan cepat menghasilkan donut dengan resepi donut mudah 20 biji ni.

Terima kasih kepada pemilik resepi donut mudah 20 biji dan Selamat mencuba kepada pembaca sekian.

Suey yang juga suka memasak selain menjahit.

Ibu memasak, anak gembira, family ceria!

Suey





12 comments:

  1. Assalamualaikum, boleh tak saya gantikan marjerin tersebut dengan menggunakan butter?
    tq

    ReplyDelete
  2. Tq kak. nanti saya nak cuba

    ReplyDelete
  3. Tq 4 rcipe...nk try la buat untk mnum ptg 6ti...:-)

    ReplyDelete
  4. hujung minggu ni nak buat la...bahan pun senang ada...tak pernah buat lagi

    ReplyDelete
  5. Brp lama nak tggu donut tu kembang ye

    ReplyDelete
  6. mmg jadi! sedap dan sgt mudah...t.kasih puan.

    ReplyDelete
  7. Tq,senang sangat resipi ni, mmg jadi,dan donut tu gebu dan lembut,tq for the recipe.

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum.. sy dah try resipi ni.. hee.. best sangat.. dapat buat #1 hari tu buat.. jadi juga.. tp tak tau apa masalah dia.. jadi lebih plak dari 20ketul.. puas makan.. anak pun suka.. hehe.. trima kasih kak dah kongsi resipi ni.. heee

    ReplyDelete
  9. air plak brp cwn?

    ReplyDelete

Your Comment Is Our Motivation!
Thank You Very Much

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...